Is X nog wat het ooit was? "Elon Musk rijdt het socialemediaplatform in de vernieling" (2024)

Is X nog wat het ooit was? "Elon Musk rijdt het socialemediaplatform in de vernieling" (1)

Sinds Elon Musk X heeft overgenomen, gaat het bergaf met het socialemediaplatform. Dat zegt Tim Verheyden, expert digitale media in de VRT NWS-podcast "Het kwartier". Gisteren nog liet Musk de verbannen complotdenker Alex Jones weer toe op X. "Het wordt steeds moeilijker om betrouwbare informatie te vinden in de rommel die X momenteel is."

Lina El Bakkali

Elon Musk, de eigenaar van X, heeft de omstreden radiopresentator en complotdenker Alex Jones weer toegelaten op zijn socialemediaplatform na een poll bij zijn volgers. Jones werd in 2018 verbannen van Twitter voor "het verspreiden van fake news en het zaaien van haat", nog voor Musk eigenaar was en het platform omdoopte tot X.

2020 Getty Images Verenigde Staten Elon Musk laat Amerikaanse complotdenker Alex Jones weer toe op platform X na poll bij volgers: "Het volk heeft gespr... zo 10 dec 2023 19:18

Volgens Tim Verheyden, journalist en expert digitale media, is de terugkomst van Jones op zich niet gevaarlijk. Wel valt het op dat dit gebeurt op een platform waar de eigenaar haatspraak stimuleert, zegt Verheyden inde VRT NWS-podcast "Het kwartier". Op platformen als Facebook en YouTube is Jones wel nog verbannen.

"Jaren geleden was de filosofie van X, toen nog Twitter, dat het een marktplein zou zijn waar alles gezegd mag en moet worden. De bedoeling was om een beetje te modereren, zodat het beschaafd zou blijven. Maar het blijft niet beschaafd."

Rioolputje

"X is het heel toegankelijke rioolputje van het internet geworden", zegt Verheyden. "Ik vond het oprecht boeiend, in al mijn naïviteit, toen Musk X overnam. Hij is een visionaire ondernemer. Maar sinds hij het platform heeft overgenomen, is het bergaf gegaan."

BELUISTER - "X is volledig uit de hand aan het lopen", luister hier naar onze podcast "Het kwartier":

Is X nog wat het ooit was? "Elon Musk rijdt het socialemediaplatform in de vernieling" (3)

Jaap Arriens/NurPhoto

De strijd om een plek op de kieslijst. En het fenomeen Joost Klein: wie is hij?

"Musk gebruikt X als persoonlijke megafoon, om bijvoorbeeld antisemitische tweets de wereld in te sturen. Hij maakt beslissingen zonder visie.Hij regeert als een soort Romeinse keizer en is het platform volledig in de vernieling aan het rijden."

Musk regeert als een soort Romeinse keizer

En daar zijn verschillende voorbeelden van, zegt Verheyden. Zo zijn er opvallende ontslagrondes geweest. Er wordt minder of toch anders gemodereerd, waardoor er ook meer ruimte is voor fake news en haatspraak.

En enkele maanden geleden maakte Musk het blauwe vinkje, dat aangeeft dat je account geauthentificeerd is, betalend. "Dat draagt dan ook bij aan fake news. Mensen kunnen onzin verkopen, maar als ze een blauw vinkje hebben, komen ze geloofwaardig en betrouwbaar over."

Adverteerders vertrekken

Verschillende adverteerders houden het voor gezien.De advertentie-inkomsten zijn gehalveerd sinds de overname van Musk. Al ligt hij daar schijnbaar niet wakker van. "Go f*ck yourself",zei de ondernemer tijdens een conferentie tegen vertrekkende adverteerders. "Zijn attitude is een heel groot probleem voor het platform", zegt Verheyden.

"De waarde die het sociale medium jaren geleden had, is volledig verdwenen. Dat is zo jammer, want het kan zoiets waardevol zijn. Ik weet nog dat ik tijdens deArabische Lentevanop het Tahrirplein in Egypte tweette wat daar gebeurde. Toen zag ik de absolute meerwaarde van het platform."

Het wordt steeds moeilijker om betrouwbare informatie te vinden in de rommel die X is

"Tegenwoordig is X alleen nog relevant omdat journalisten het relevant maken. Wanneer twee politici iets tweeten en met elkaar in discussie gaan, maken wij daar journalistiek van."

"Er zitten natuurlijk ook nog interessante figuren op X. Het is bijvoorbeeld heel moeilijk voor journalisten om Gaza binnen te geraken. Het is zo waardevol dat er daar dan mensen zijn die beelden kunnen delen van de oorlog."

"En het is ook waardevol dat er mensen zijn die beelden en informatie factchecken wanneer nodig en dat delen met de wereld. Maar het wordt steeds moeilijker om betrouwbare informatie te vinden in de rommel die X momenteel is."

Meest gelezen

  1. Vlaamse verkiezingen Strenger voor werklozen en lagere erfbelasting: hierover is Vlaamse 'raketcoalitie' het volgens partijprogramma's al ... 15:06
  2. Liveblog Liveblog regenweer - Alarmpeil bereikt in Sint-Martens-Voeren, ook woning Karen Damen getroffen door overstroming Update 18:59
  3. EK voetbal Waarom zijn we zo massaal teleurgesteld na het verlies van de Rode Duivels en hoe gaan we ermee om? 18:58
  4. Festivalzomer 2024 Graspop moet deel van parking sluiten door de regen: "Kom zoveel mogelijk met openbaar vervoer" Update 18:30
  5. Hasselt Bever dringt Japanse tuin in Hasselt binnen: "Hij zwom tussen de kois en knaagde enkele kerselaars om" 19:02
  6. Westmalle Trappisten uit Westmalle laten voor het eerst in 230 jaar bezoekers toe in de brouwerij 07:32
  7. Samenleving Na bekentenis Billie Eilish dat ze 'geghost' werd: wat is het precies? En waarom doet iemand zoiets? 12:40
  8. Ahmadreza Djalali Iraanse gevangene Djalali richt zich in geluidsboodschap tot Zweedse premier: "U liet me hulpeloos achter" 16:20
Is X nog wat het ooit was? "Elon Musk rijdt het socialemediaplatform in de vernieling" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 6363

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.